Η διπλωματία στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο


ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Το κτίριο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη
Ο Γερμανός πρέσβης φον Μόλτκε, ο ηγέτης της Πολωνίας Γ. Πιλσούντσκι, ο Γερμανός υπουργός προπαγάνδας Γ. Γκέμπελς και ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας Γ. Μπεκ στις 15 Ιουνίου 1934, πέντε μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη επίθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία.
Με τον ερχομό το 1933 στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ η Γερμανία, χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες διαφωνίες από τη μεριά της Αγγλίας και της Γαλλίας, και καμιά φορά και με την υποστήριξή τους, σύντομα αρχίζει να αγνοεί πολλούς περιορισμούς της συνθήκης των Βερσαλλιών. Ειδικότερα επαναφέρει τη γενική στράτευση και σύντομα αυξάνει την παραγωγή εξοπλισμού και πολεμικής τεχνολογίας. Στις 14 Οκτωβρίου 1933 η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών και αρνείται να συμμετέχει στη συνδιάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό. Στις 26 Ιανουαρίου 1934 κλείνεται η Συμφωνία μη επίθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Στις 24 Ιουλίου 1934 η Γερμανία προσπαθεί να προσαρτήσει την Αυστρία, οργανώνοντας στη Βιέννη αντικυβερνητικό πραξικόπημα, αλλά αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σχέδιά της εξαιτίας της έντονα αρνητικής στάσης του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος μετακίνησε προς τα αυστριακά σύνορα τέσσερις μεραρχίες.
Κάτοικοι της Βιέννης χαιρετούν τον Αδόλφο Χίτλερ ύστερα από την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία το Μάρτιο του 1938.

Τελικά η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το Μάρτιο του 1938, χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου